Belçika Vizesi

Her yıl Avrupa’nın en çok ziyaret edilen ülkelerinden bir tanesi Belçika olmaktadır. Yıl içerisinde binlerce turisti misafir eden Belçika hem şehirleri hem de kültürel dokuları ile birçok kişinin ziyaret etmek istediği yerler arasında yer almaktadır.
Bu noktada Belçika ziyareti yapmak isteyen kişilerin gri, siyah veya yeşil pasaportu bulunmaması halinde yani bordo pasaport sahibi olması halinde mutlaka Belçika vizesi alması gerekmektedir.
Ancak schengen ülkeleri arasında yer alan Belçika’ya aynı zamanda schengen vizesi ile de seyahat edilebilmektedir. Özellikle seyahat için ihtiyaç duyulan Belçika vizesi seyahat süresine ve amacına göre farklı türlere ayrılmaktadır.
Belçika Vize Türleri
Belçika’ya gerçekleştirmek istediğiniz seyahatler için almanız gereken Belçika vizesi kendi içerisinde süresine göre ve seyahat amacına göre çeşitlilik göstermektedir. Belçika vize türleri temelde kısa süreli vizeler ve uzun süreli vizeler olarak ikiye ayrılmaktadır.
Seyahat amacına göre Belçika vize türleri ise kendi içerisinde 8 ayrı kategoriye ayrılmaktadır. Bu kategoriler şöyle sıralanabilir;
- Turistik Vize
- Belçika’da evlenme vizesi
- Ziyaret Vizesi
- Kısa süreli staj ve eğitim vizesi
- Belçika Transit Vize
- Denizci transit vizesi
- Ticari Vize
- Kültürel, sportif faaliyetler ve konferansa katılımcı vizesi
Vize kategorisinin belirlenmesi özellikle Belçika vize başvurusu sırasında oldukça önemlidir. Çünkü başvuru yapılacak kurum dahil istenen belgeler amaca göre çeşitlilik ve değişiklik göstermektedir.
Bu nedenle başvurudan önce hangi amaçla seyahat edeceğinize göre vize türünüzü belirlemeniz ve başvuru randevunuzu buna göre almanız gerekmektedir.
Belçika Schengen Vizesi Nedir?
Schengen ülkeleri içerisinde yer alan Belçika diğer 25 ülkeye transit olarak geçme imkânı tanımaktadır. Belçika hem Avrupa Birliği ülkeleri hem de schengen ülkeleri arasında yer aldığından bu ülkeye Belçika Schengen vizesi ile seyahat etmek mümkündür.
Schengen vizesiyle 180 gün içerisinde borda pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları en fazla 90 gün kalmak koşulu ile yeniden Belçika vizesi almadan seyahat edebilmektedirler.
Bunun yanı sıra gri, siyah veya yeşil bu sahibi olan kişilerin herhangi bir vize almadan 90 gün boyunca Belçika seyahatinde bulunmaktadırlar.
Belçika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Belçika vize başvurusu yaparken anlaşmalı büyükelçilikler üzerinden başvuru yapılmaktadır. Vize başvurusu yapmadan önce mutlaka seyahat planınızı yani Belçika’da geçireceğiniz süreyi, bu süreçte nerede kalacağınızı veya seyahati gerçekleştireceğiniz taşıtın bilet bilgileri gibi bu unsurların önceden netleştirilmesi ve daha sonra seyahat nedenine uygun kategorinin seçilmesi gerekmektedir.
Seçilen kategori içerisinde başvuru yapacak olan kişilerden beklenen evrakların eksiksiz ve doğru şekilde tamamlanması ve teslim edilmesi aynı zamanda başvuru formu ile örtüşecek nitelikte olması gerekmektedir.
Başvuru sırasında şahsi bilgilerinizin ve seyahat ayrıntılarının kapsamlı olarak bestelendi evrakların tam olarak teslim edilmesi ve tarafınıza hesaplanan ücretin yatırılmış olması gerekmektedir.
Belçika Vizesi Nasıl Alınır?
Belçika vizesi nasıl alınır? Sorusu genellikle ilk kez vize başvurusunda bulunacak vatandaşlar tarafından sıkça sorulmaktadır.
İlk olarak Belçika vizesi alabilmek için Türkiye’de yetkili olan Belçika konsolosluklarına başvuru yapmak gerekmektedir. Daha sonra başvuru sürecinde kişiden talep edilen belgelerin doğru ve eksiksiz bir şekilde yetkili kişilere teslim edilmesi halinde vize başvuru süreci başlamaktadır.
Vize başvurusunda bulunacak kişilerin özellikle banka hesaplarında seyahat süresi boyunca yetecek miktarda en az 20.000 TL değerinde para bulunması gerekmektedir. Daha sonra bu banka hesabınıza ait olan dekontunda istenen evraklar ile birlikte teslim edilmesi halinde yurtdışı seyahat engeliniz bulunmaması veya Belçika’ya giriş izninizin bulunmaması gibi durumlar dışında vizeniz onaylanmaktadır.
Belçika Vize Alma Şartları
Belçika vize alma şartları içerisinde ilk olarak yetkili vize merkezleri veya seyahat acentaları üzerinden başvuru randevusu alınması gerekmektedir.
Ortalama olarak 7 ile 15 gün içerisinde sonuçlanan vize sonuçları göz önüne alınarak başvuru randevusu seyahat sürecinden en az 20 gün önce alınmalıdır.
Randevunun günü ve saatinde sizden talep edilen tüm evrakların doğru ve eksiksiz olarak teslim etmeniz vize sürecini olumlu yönde etkileyecektir. Bu süreçte lidervize.com sesi üzerinden danışmanlık hizmeti alarak herhangi bir problem çıkmasını önemli ölçüde önlemektedir.
Bunun yanı sıra Belçika vize başvurusunda bulunacak kişilerin pasaportlarının 10 yıldan eski olmaması ve seyahat bittikten sonra 3 ay kadar geçerli olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra vizenin başlatılabilmesi için pasaportta en az 2 sayfanın mutlaka boş bulunması gerekmektedir.
Son olarak Schengen vizesi için mutlaka parmak izi kaydı oluşturulması gerekmektedir. Parmak izi kaydının geçerlilik süresi 5 yıl olduğundan 5 yıldan sonra yeniden parmak izi verilerinin tanımlanması gerekmektedir.
Belçika Vize Evrakları
Vize işlemleri sırasında ihtiyaç duyulan birtakım belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler ile kişinin Belçika’ya ziyaret etmesinde herhangi bir engelin bulunup bulunmadığı ve geri dönüş motivasyonunun bulunup bulunmadığı tespit edilmektedir.
Belçika vize evrakları genel olarak şöyle sıralanabilir;
- 10 yıldan eski olmayan, yıpranmamış, en az 2 sayfası boş olan ve seyahat süresinden sonra 3 ay daha geçerli olan pasaport
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Seyahat sağlık sigortası poliçesi
- Nüfus cüzdanı ve nüfus kayıt örneği
- Belçika vize ücreti dekontu
- Seyahat programı
- Banka hesap dökümü
- biyometrik veri kaydı
- Belçika vizesi mesleki evraklar
Bu belgelerin tam ve eksiksiz olarak teslim edilmesi halinde vize başvuru süreci başlatılmaktadır.
Belçika Vize Ücreti Ne Kadar?
Belçika vize fiyatları büyükelçilik tarafından her yıl giriş sayısı, vize süresi ve kategorisine göre belirlenerek paylaşılmaktadır. Belçika vize ücreti EURO para birimi üzerinden ödenmektedir. Kısa süreli ve tek girişli Belçika vize harcı 2025 yılında 80 EURO olarak belirlenmiştir.
Ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize ücreti öderken kur üzerinden hesapla ardından kura göre Türk Lirası karşılığını ödemektedirler. Bu nedenle de ödenecek güncel tutarlar değişiklik gösterebilmektedir.
Türk lirası olarak güncel ödeyeceğiniz tutarı en net şekilde lidervize.com web sitesi üzerinden öğrenmeniz mümkündür.
Belirtilen bu ücrete Belçika vize işlemleri sırasında ödeyeceğiniz diğer ücretler dahil değildir. Ek olarak ödemeniz gereken belge tasdikleri, danışmanlık hizmeti ve seyahat sigortaları ayrı ayrı hesaplanmaktadır. 0 ile 6 yaş arası çocuklar ücretten muaf tutulmaktadırlar.
Belçika Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Belçika vize randevusu nasıl alınır? sorusu ilk defa vize başvurusunda bulunacak kişiler tarafından sık sık merak edilmektedir.
Belçika vize başvurusu yapabilmek için ilk olarak büyükelçilik, başkonsolosluk veya fahri konsoloslukların internet siteleri üzerinden ya da yetkili vize merkezleri veya seyahat acentalarının siteleri üzerinden randevu alınması gerekmektedir.
Genellikle uzun süreli vize başvuruları Belçika Büyükelçiliği, Belçika Konsolosluğu veya Belçika fahri konsolosluklar üzerinden yapılsa da yoğunluk nedeniyle kısa süreli vize talepleri genellikle yetkili vize merkezleri veya seyahat acentaları üzerinden yapılmaktadır.
Vize başvurusunda bulunacak kişinin ikamet ettiği yere göre kendisine en yakın konsolosluğa başvuru yapması gerekmektedir. Tüm uzun ve kısa süreli vize başvuruları için yetkili olan konsolosluk istanbul Başkonsolosluğu olmaktadır.
Genellikle resmî tatiller, tatil günleri, özel günler gibi etmenlere bağlı olarak vize süreci uzaya bildiğinden Başvuru randevularının seyahat süresinden en erken 3 ay önce en geç ise 20 gün önce alınması gerekmektedir.